Rahsia Masakan Lazat

Karya MamaFiza pada May 6, 2011 

Tiada apa yang lebih utama dalam penyediaan makanan untuk keluarga selain daripada iringan doa suci dan niat tulus ikhlas disertai dengan elemen kasih sayang setiap kali memulakan langkah ke ruang dapur.

Kebersihan bahan masakan, peralatan dan ruang memasak perlu diberi perhatian khusus agar tidak ada tragedi keracunan makanan berlaku pada ahli keluarga. Insya-Allah 😉

Antara tip masakan yang ingin dikongsi bersama pada hari ini adalah: bahan perasa masakan (selain garam, gula dan stok ikan/daging/daging kambing/ayam), iaitu rempah ratus dan herba.

Bagi mendapatkan serbuk rempah ratus atau rempah asli, kini bukan lagi menjadi misi mustahil kerana dengan kos yang rendah kita mudah memperolehinya di gedung pasaraya berdekatan (Carrerfour, Cold Storage, Jusco dan Giant).

 

Penambat hati keluarga dan pengerat kasih sayang? *heeee*
(Paling penting: berkhasiat!)

Namun begitu sila berwaspada dan semak label barangan agar tiada bahan MSG tambahan di dalam bungkusan rempah ratus atau herba yang dibeli ^_^

Bahan masakan yang diperap atau dimasak dengan menggunakan rempah ratus yang pelbagai serta campuran herba, pastinya akan menjadi lebih enak dan lazat.

 

Antara sebahagian himpunan rempah ratus dan herba di dapur saya ^-^ *Alhamdulillah*

Jangan lupa untuk berdoa dan menjamu hidangan bersama seisi keluarga setiap hari.

Bersyukur atas nikmat-Nya itu adalah perkara yang perlu didahulukan! 😉

Tidak percaya? Cubalah hari ini >_<

Kotak Komentar

  1. Deana says:

    Aslm mama fiza.. 🙂

    bole bg tau biasanya mama fiza simpan herba2 ni dlm bentuk serbuk atau tak? maksud sy semasa hendak digunakan baru ditumbuk. cth: jintan manis dan jintan putih..
    thanks

Apa Pendapat Anda?